W związku z tym radzę sobie na różne sposoby. Wykorzystuję m.in. moje niedawne odkrycie - syrop klonowy. Genialnie zastępuje miód i cukier, w dodatku zawiera witaminy i sole mineralne. Ma charakterystyczny przypalony lub beczkowy posmak i dzięki temu niweluje trochę słodycz i nie jest taki mdły jak miód. Świetnie komponuje się z mlekiem sojowym, otrębami, płatkami owsianymi.
Syropu nie spotkałam na razie w żadnym z wegańskich przepisów, które przeglądałam, więc chyba jest niedoceniany albo z jakichś nieznanych mi jeszcze powodów wyklęty przez wegan.
Koktajl, który dziś zrobiłam wstrząsnął moimi kubeczkami smakowymi. Aż piszczały z radości:) W dodatku w środku pływał miąższ z owoców, co sprawiło mi dodatkową frajdę.
Koktajl z syropem klonowym
1 i 1/2 banana
1/2 pomarańczy
ok. 200 ml mleka sojowego
chlust syropu
> Banany i pomarańczę pokroić, wrzucić do blendera.
> Zalać mlekiem, chlustnąć syropem.
> Zblenderować i przelać do kubka.
> Oblizywać blender mlaszcząc.
Ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) (Ale smakuje jeszcze tysiąc razy lepiej :D)
Usuń