czwartek, 29 marca 2012

Boczniaki z patelni z tłuczonymi ziemniakami

Brzmi przaśnie i takie właśnie jest: proste, sycące danie, lecz genialne w swej prostocie! Przepis dorwałam gdzieś w sieci i teraz go nie mogę znaleźć, ale troszkę go urozmaiciłam pestkami słonecznika i mleczkiem kokosowym.

Składniki:

boczniaki (pół małej tacki)
1 cebula
wywar z bulionu wegetariańskiego (pół szklanki)
mleczko kokosowe (4 łyżki stołowe)
zioła prowansalskie
sól, pieprz i inne przyprawy, które lubimy
pestki słonecznika
ziemniaczki albo kasza albo ryż
olej
świeża natka pietruszki (3 łyżki stołowe)

Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na gaz i gotujemy ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pestki słonecznika i po chwili poszatkowaną cebulę. Kiedy trochę się podsmaży, dorzucamy pokrojone drobno boczniaki. Teraz zalewamy połową szklanki z bulionem wegetariańskim. Mieszamy, woda w tym czasie odparowuje, doprawiamy przyprawami i dorzucamy kilka (np. 4) łyżek stołowych mleczka kokosowego.
Na talerzu kładziemy nasz węglowodan - u mnie są tłuczone ziemniaki, na to smakowite boczniaki z patelni i posypujemy natką pietruszki.
Szybkie i łatwe jak cep.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz